Od czego zacząć przygodę z kuchnią japońską?
Jako że podstawą dań kuchni japońskiej są ryby, owoce morza, warzywa i algi, cieszy się ona opinią wyjątkowo zdrowej. Do innych zalet kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni należy estetyka podania dań i ich prostota. Nic dziwnego więc, że potrawy takie jak sushi czy zupa miso cieszą się rosnącą popularnością wśród miłośników orientalnych smaków na całym świecie. Podobnie jest w Polsce, gdzie sushi należy do najchętniej zamawianych dań w restauracjach. Dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią japońską? Chcesz wiedzieć, jakich rodzajów sushi warto spróbować w 2023 roku? Poniżej znajdziesz wskazówki.
Co początkujący powinni wiedzieć o kuchni japońskiej?
Kuchnia japońska zaskoczy Cię nie tylko prostotą, ale także różnorodnością smaków. Podstawą wielu dań jest mąka z tempury, z której przygotowuje się panierkę do warzyw czy owoców morza. Inne popularne składniki to ryż i surowe ryby, na których opiera się tradycyjne sushi — chociaż na przykład w Polsce wielu zwolenników mają rolki z rybą pieczoną lub smażoną. Jeśli interesuje Cię: Sushi dla początkujących — rodzaje sushi, wszystko, co musisz wiedzieć na temat tego dania, znajdziesz na stronie internetowej restauracji Sushi Friends, która oferuje sushi z dowozem na terenie Krakowa i okolic.
Sushi to nie wszystko, z czego słynie kuchnia japońska. Do popularnych składników potraw należy sos sojowy, chrzan wasabi i tofu. Warto posmakować aromatycznych zup miso przygotowywanych na bazie bulionu dashi z dodatkiem pasty miso, tofu i wodorostów. Ważnym składnikiem zup są makarony — pszeniczny undon i gryczany soba. Wśród potraw mięsnych za przysmak uchodzi japońskie curry lub mięso w słodkim sosie teriyaki.
Gdy wiesz już, od czego zacząć przygodę z kuchnią japońską, poznaj najnowsze trendy tej kuchni na rok 2023.
Sushi dla wegan — nowy trend?
Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Nic dziwnego więc, że potrawa ta dominuje w trendach kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni na rok 2023. Zapoznasz się z nimi na stronie: https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/kulinarne-trendy-kuchni-japonskiej-co-bedziemy-jesc-w-2023-roku, gdzie przeczytasz o sushi podawanym na sposób tradycyjny i nowoczesny — z niespotykanymi dotąd składnikami. Jednym z nadal aktualnych trendów jest sushi w wersji wegańskiej z batatem i tofu lub z batatem w gruszce, idealne dla osób wyłączających z diety ryby i owoce morza.
Czym jest itameshi?
Trend itameshi łączy w sobie elementy kuchni japońskiej i włoskiej. Polega na przenikaniu się zarówno składników, jak i sposobów przyrządzania potraw. Zapoczątkowali go Japończycy, od dawna zafascynowani włoskimi smakami. Na świecie powstaje coraz więcej restauracji oferujących dania w nurcie itameshi na bazie ryżu, makaronu czy owoców morza z elementami charakterystycznymi dla kuchni poszczególnych krajów.
Czym wyróżnia się sushi na wzór amerykański?
Rok 2023 upłynie pod znakiem wyrafinowanego sushi o zróżnicowanej strukturze i bogatym smaku. Rolki sushi, które nie tylko chrupią, ale jednocześnie są kremowe i wilgotne, wywodzą się z Ameryki Południowej. Każdy zestaw sushi to małe dzieło sztuki, podane w wyjątkowy sposób i dekorowane rysunkami wykonywanymi z użyciem sosów.
Martyna
Tak się składa, że jestem weganką, ale nigdy nie słyszałam o wegańskich rodzajach sushi! Koniecznie muszę spróbować, bo przyznaję, że bardzo mnie zaciekawiliście 😀